LUTKARSKA UMJETNOST

Predstava "Oh la la" proglašena najboljom na Međunarodnom festivalu lutkarske umjetnosti u Mostaru

Direktor FLUM-a, Edin Kmetaš, istaknuo je kako su na festivalu sudjelovali gosti iz više od 15 zemalja, uključujući Argentinu, Kanadu, Singapur i Iran

Predstava "Oh la la". FENA

Dž. V.

prije 2 dana

Sinoć je završio 4. međunarodni festival lutkarske umjetnosti u Mostaru, poznat kao FLUM 2024, a najbolja predstava ovogodišnjeg festivala proglašena je "Oh la la" Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke. 

Ova predstava osvojila je glavnu nagradu "Zlatni svitac", a redateljici Mateji Bizjak Petit pripale su nagrade za najbolju režiju i najbolju dramaturgiju. Petra Šarac također je dobila priznanje za izvanrednu ulogu u toj predstavi.

Pored njih, nagrade su otišle i drugim talentiranim umjetnicima. Larisa Kazić osvojila je nagradu za najbolju scenografiju s predstavom "Harms je kriv za sve" Teatra Matita iz Ljubljane, dok je Svila Veličkova osvojila nagradu za najbolji kostim u predstavi "Mala sirena" Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke. Matija Solce proglašen je najboljim glumcem za svoj rad u predstavi "Harms je kriv za sve". 

Direktor FLUM-a, Edin Kmetaš, istaknuo je kako su na festivalu sudjelovali gosti iz više od 15 zemalja, uključujući Argentinu, Kanadu, Singapur i Iran. Ove godine tema festivala bila je "svjetlo", a svečano otvaranje održano je 21. septembra, na Svjetski dan mira, šaljući simboličnu poruku o važnosti mira i zajedništva.

U pet dana trajanja festivala, posjetitelji su imali priliku uživati u 12 predstava, uz razne popratne sadržaje kao što su radionice, paneli, razgovori i izložbe. Kmetaš je izrazio zadovoljstvo velikim odzivom publike i kvalitetom festivala, ističući da je FLUM postao atraktivan i za stručnu javnost, okupljajući predstavnike Svjetske asocijacije lutkara (UNIMA), uključujući njen izvršni odbor i predsjednika.

- FLUM ne samo da povezuje bogatu tradiciju i čuva kulturno naslijeđe, već i otvara vrata inovacijama u suvremenom lutkarstvu, stvarajući most između povijesti i suvremenosti - zaključio je Kmetaš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.