U pripremi mnogih jela glavni sastojak su jaja ili neki njihov dio poput žumanca ili bjelanca. Ali, šta učiniti ako su vam za neki recept potrebna jaja, vi ih u kući nemate, a prodavnice ne rade?
U takvim situacijama dobro je znati da postoje namirnice kojima ih možete zamijeniti. Kuharica Rebeka Strend (Rebekah Strand) iz „Conagra Barnsa“ među poznatijim je šefovima u Čikagu.
- Kada nestane jaja, moja omiljena zamjena je mineralna voda. Količina od jedne četvrtine šolje mineralne vode zamijenit će jedno jaje. Voda s okusom i soda također mogu pomoći, ali će zbog aroma utjecati na okus jela koje pripremate – navela je Strend.
Savjetovala je i druge namirnice poput jogurta, sosa od jabuke, konzervirane bundeve ili zgnječene banane, a one će jelu dodati i nutritivne vrijednosti.
- Ako ništa od toga nemate kod kuće, možete uzeti dvije kašičice praška za pecivo umjesto jednog jajeta – rekla je Strend.