Svjež đumbir izgleda kao korijen, ali je on zapravo cvjetna biljka koja potječe iz jugoistočne Azije.
Ova moćna biljka pomaže u varenju, u borbi protiv prehlade ili gripe jer ima antiinflamatorna svojstva.
Svakodnevna konzumacija đumbira ima mnogo prednosti za različite dijelove tijela zahvaljujući bioaktivnom jedinjenju zvanom gingerol. Ako ste kupili đumbir i ne znate kako da ga čuvate, zapravo je sve vrlo jednostavno.
Svježi đumbir
Da bi đumbir duže ostao svjež, obavezno ga stavite u hermetički zatvorenu posudu za skladištenje hrane ili plastičnu vakum kesu, a zatim ga odložite u frižider. Ovo će vam pomoći da ostane svjež i do mjesec dana, ili čak i duže. Ako vidite zelenkasto-plave mrlje od buđi, vrijeme je da bacite đumbir.
Šta ako je oljušten
Jednom kada oljuštite đumbir, on će imati kraći rok trajanja jer je izložen kisiku. Jednostavno čvrsto umotajte oguljeni đumbir u plastičnu foliju, a zatim ga stavite u frižider. Kada se čuva na ovaj način, oguljeni đumbir može ostati svjež do tri sedmice, ali obratiti pažnju da se nije pokvario.
Može li se zamrzavati
Zamrzavanje đumbira je odlična opcija za produženje njegove svježine, jer cijeli đumbir može stajati i do pet mjeseci ukoliko se zamrzne. Samo obavezno operite i osušite korijen đumbira prije nego što ga zamrznete i čuvajte ga u plastičnoj kesi koja je pogodna za zamrzavanje, piše "Real Simple".