PREPORUKA WHO-A

Tri zdravstvena problema koja sjemenke bundeve lako otklanjaju

Odličan način da organizam opskrbite neophodnim hranjivim materijama koje ne možete naći u izobilju u drugim namirnicama

Pomažu i u zaštiti kardiovaskularnog sistema i jetre. Printscreen

E. Ag.

20.4.2023

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje konzumiranje sjemenki bundeve kao jednog od odličnih načina da organizam opskrbite neophodnim hranjivim materijama koje ne možete naći u izobilju u drugim namirnicama. S druge strane, ove ukusne sjemenke sadrže i određene prirodne supstance koje pomažu u liječenju određenih poremećaja i oboljenja. Evo i o čemu se radi.

Nesanica i poremećaji spavanja

Nesanica je, sama po sebi, prilično velik problem, ali je i simptom i uzrok drugih mnogobrojnih poremećaja i oboljenja. Osobe koje pate od nesanice često muči i depresija. Za sve one koji pate od nedostatka sna, sjemenke bundeve odličan su prirodni lijek. Njihovo konzumiranje opušta um i tijelo, eliminiše nervozu i anksioznost te poboljšava san.

Evo i kako to funkcioniše: sjemenke bundeve sadrže aminokiselinu koja se zove triptofan. Aminokiseline su ništa drugo do gradivni blokovi većih proteinskih molekula. Interesantna stvar u vezi s triprofanom je da ga mozak koristi za proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji se najčešće naziva hormon “dobrog raspoloženja”.

On smanjuje nervozu i stres, podiže raspoloženje, opušta um i pomaže vam da dobro spavate. Istraživanja pokazuju da konzumiranje sjemenki bundeve u kombinaciji sa izvorom ugljikohidrata pomaže da mozak brže apsorbuje triptofan i otpusti serotonin.

Simptomi post-menopauze

Kod žena koje prolaze kroz menopauzu hormonska neravnoteža prouzrokuje niz simptoma, kao što su česti naleti vrućine (valunge), glavobolje, bol u zglobovima i depresija. Sjemenke bundeve dokazano pomažu u regulisanju hormonske neravnoteže te liječe spomenuta stanja.

Istraživanja pokazuju da ovi plodovi pomažu u povećanju nivoa lipoproteina visoke gustine (HDL), a da smanjuju dijastolni pritisak, čime se smanjuje opterećenje na srce te se poboljšava nivo holesterola u organizmu.

Efikasne u kontrolisanju hipertenzije. Printscreen

Kamen u bubregu

Sjemenke bundeve po prirodi su diuretik. Drugim riječima, one uzrokuju malo češće mokrenje, usljed čega dolazi do “čišćenja” bubrega i bešike od svih otpadnih materija koje se nalaze u organizmu. Istraživanja pokazuju da sjemenke bundeve sprečavaju formiranje kalcij-oksalata (kamena u bubregu) te da pomažu u ispiranju njihovih nakupina.

Zapravo, čak i kod pacijenata koji ne reaguju na tradicionalne lijekove protiv kamena u bubregu, sjemenke bundeve imaju olakšavajuće efekte. Bitno je napomenuti da su ove ukusne sjemenke također efikasne u kontrolisanju hipertenzije, artritisa i parazitskih infekcija, a pomažu i u zaštiti kardiovaskularnog sistema i jetre.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.