MOŽETE SAMI PROVJERITI

Evo kako prepoznati GMO jagode

Obratite pažnju na nekoliko stvari

Treba pronaći jagode koje nisu estetski savršene. Printscreen

E. Ag.

26.4.2023

Činjenica je da su GMO (genetski modificirani) proizvodi široko rasprostranjeni i uobičajeni, ali i da nisu obilježeni. Zbog toga je gotovo nemoguće izbjeći ih u potpunosti.

Oblik i veličina

Treba pronaći jagode koje nisu estetski savršene. Ukoliko pri pritiskanju jagode, naprimjer, prst upadne kao u spužvu, velika je vjerovatnoća da je GMO. Također, treba izbjegavati jagode upakovane u celofan.

Oblik i veličina mogu ukazivati na to je li riječ o prirodnim ili genetski modificiranim jagodama.

Ako je jagoda ekstremno velika, veća od veličine šljive, vrlo je moguće da se ne radi o prirodnom proizvodu.

Najveća tendencija

Također, ako pritisnete jagodu, a prst vam upadne u nju, bez naznaka soka iz jagode, vrlo je moguće da je u pitanju genetski modificirana.

Vrste voća koje se rijetko genetski modificiraju su: luk, ananas, grašak, mango, plavi patlidžan, kivi, dinja, kupus, slatki krompir, lubenice i gljive, dok jagode imaju najveću tendenciju da su genetski modificirane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.