Kako bi se kontrolisao unos šećera u organizam, stručnjaci su se fokusirali na hranu koja može da pomogne tako što će da smanji ili zaustavi žudnju za slatkom hranom
Slatkiši su mnogima predmet žudnje, a razlozi za to su djelimično fiziološki, dijelom psihološki, a dijelom zbog sredine u kojoj živimo, smatraju dijetetičari. Ljudsko tijelo, kako objašnjavaju, funkcioniše poput automobila – sipate gorivo u rezervoar i vozite. Ali, ako tijelo ne dobije gorivo koje mu je potrebno, onda se javlja jaka fizička žudnja.
Slatkiši nas čine sretnim
Tokom dana našem organizmu je potrebno „gorivo“ koje se sastoji od izbalansirane količine ugljikohidrata bogatih vlaknima, nemasnim proteinima i mastima zdravih za srce. Ali, želja za šećerom ili slanišima može da bude toliko jaka da izaziva zavisnost. Prema objašnjenju stručnjaka, to se dešava zbog toga što je ta hrana dobrog ukusa.
– Naš mozak je programiran da uživa u stvarima koje nas čine sretnim. Šećer, naprimjer, oslobađa supstance poput serotonina, zbog kojih se osjećamo dobro. Taj proces nas dovodi u situaciju da želimo iznova i iznova, dan za danom da iskusimo taj dobar osjećaj. Mnogi ljudi kažu da su „zavisnici od šećera“, da konzumiraju šećer u različitim oblicima, ali da su slatkiši na prvom mjestu – objašnjava Ana Tejlor (Anna Taylor), dijetetičar iz „Cleveland Clinic“ i podsjeća da neka slatka hrana i pića stvaraju nevjerovatnu zavisnost jer pokreću oslobađanje dopamina – hormona koji se luči u mozgu u trenucima kada nečim nagradimo sebe.
5 namirnica koje obuzdavaju žudnju za slatkišima
Paradajz
Paradajz je nutritivni „superheroj“ i jedna od najboljih namirnica za redovno konzumiranje ako želite da obuzdate želju za šećerom. Pored zelene salate i luka, paradajz se nalazi na vrhu liste namirnica najbogatijih hromom, a i odličan je izvor serotonina, što je odlična vijest jer studije pokazuju da manjak serotonina može da izazove želju za slatkišima.
Jabuke
Stara poslovica kaže „jedna jabuka na dan tjera doktora van“. Ali, da li ste znali da jabuke također mogu da suzbiju želju za slatkišima? Jabuke sadrže pektin, vrstu dijetetskih vlakana, koja nas drže sitim duži period. Visoka koncentracija pektina doprinosi činjenici da jabuke imaju nizak glikemijski rejting u poređenju s većinom drugog voća. Kako se većina pektina nalazi u koži jabuke, najsigurnije je jesti neoljuštene domaće ili organski gajene jabuke.