ISHRANA

Ove namirnice su izuzetno zdrave kada se jedu sirove

Termičkom obradom gube svoju hranjivost, vitamine i minerale

Obiluju vitaminima i mineralima. Printscreen

E. Ag.

7.6.2023

Neke namirnice nemoguće je jesti sirove, dok postoje one koje termičkom obradom gube svoju hranjivost, vitamine i minerale. Znate li koje su namirnice iznimno zdrave kada se jedu sirove? Evo popisa.

Krastavci

Dok će neki od svježih krastavaca napraviti varivo, njih je ipak bolje jesti sirove. Mogu biti dio salata, niskokalorična užina ili dodatak humusu.

Špinat

Špinat je bogat vitaminima C i E, vlaknima, enzimima i aminokiselinama. Najbolje ga je konzumirati sirovog jer kuhanjem gubi okus i aminokiseline.

Cvekla

Cvekla je hranjiva i obiluje folatom, važnim za razvoj mozga.

Mrkva

U usporedbi s kuhanom mrkvom, sirova je puno hranjivija.

Paradajz

Konzumiranje sirovog paradajza može odgoditi mnoge bolesti, od dijabetesa do bubrežnih kamenaca.

Luk

Ako volite luk, imamo odličnu vijest. U sirovom luku nalaze se hemikalije koje mogu prevenirati rak pluća i prostate.

Brokula

Brokula se ubraja među najzdravije povrće, osobito ako se jede sirova. Ipak, ako vam to ne zvuči primamljivo, ubacite je na minutu do dvije u vruću vodu i kratko prokuhajte te ocijedite.

Bijeli luk

Ako ga jedete sirovog, bijeli luk vas hrani svojstvima važnima za borbu protiv raka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.