Komorač je biljka iz porodice mrkve, a zove se još i divlja mirođija. U našim krajevima nije popularan ni približno kao na istoku ili, naprimjer, na Mediteranu.
Tamo se konzumira svjež i u vidu začina koji se dobiva mljevenjem sjemenki. Veoma je cijenjen jer sadrži brojne minerale i antioksidante koji štite tijelo od bolesti, naročito od onih koje prouzrokuje oksidativni stres, uključujući dijabetes i gojaznost.
Gubljenje kilograma
Povećava sposobnost tijela da apsorbuje vitamine i minerale, što je naročito važno za jačanje imuniteta. Sjemenke komorača imaju i antiseptično dejstvo pa se mogu žvakati, za osvježavanje daha.
Pošto sjemenke komorača sadrže mnogo vlakana, pospješuju probavu i olakšavaju varenje, a vlakna u isto vrijeme daju osjećaj sitosti, što sprečava prejedanje, samim tim i unos nepotrebnih kalorija. To je jedan od najlakših načina da izgubite višak kilograma. Osim vlakana, apetit suzbijaju i eterična ulja koje komorač sadrži.
S obzirom na to da sadrži vlakna, sjeme komorača nam pomaže da održimo zdrav metabolizam i organizmu da lakše ukloni toksine iz tijela. Također, pospješuje izlučivanje viška vode iz tijela.
Kako se koristi sjeme komorača
Stavite kašičicu sjemenki u šolju zagrijane vode. Ostavite da vri 5 minuta pa procijedite. Možete po želji dodati limun. Ovaj napitak pijte ujutro, pogotovu ako imate problem sa zatvorom. Sjemenke se mogu dodati u jela, imaju blago slatkast i aromatičan okus, a najbolje se slažu sa povrćem i rižom.