Korjenasto povrće je važan dio zdrave i pametno osmišljene ishrane. Smatra se da u dobro izbalansiranoj ishrani povrće treba da čini oko 50 posto svakog obroka, pa bi dio te količine svakako trebalo da pripada korjenastom povrću, koje je bogato hranljivim materijama i koje nam je dostupno tokom zime, kao što je, naprimjer, repa.
Tradicionalno jedemo kiselu repu i spremamo je kao što bismo spremali kiseli kupus… Međutim, bjeličasti korijen repe može se jesti i kuhan ili svjež. Svježu repu možemo jesti u salati, a kuhanu u čorbi ili kao prilog raznim jelima.
Ako vam se ne sviđa njen gorko-začinski okus, pokušajte da pronađete mlađe biljke koje su slađe jer bi bila šteta ne iskoristiti nutritivne prednosti repe.
Repa pomaže u regulaciji holesterola i pogoduje zdravlju srca, bogata je vitaminom C, dobra je za nervni sistem zahvaljujući visokom sadržaju vitamina B6. Osim toga, ima i antiinflamatorno dejstvo, vjerovatno zbog dejstva glukozinolata, jedinjenja sumpora koja također učestvuju u formiranju karakterističnog okusa repe. A sadrži nitrate koji mogu blagotvorno utjecati na zdravlje krvnih sudova.
Bogata je vlaknima, što znači da može da pruži duži osjećaj sitosti, a to je, uz nisku kalorijsku vrijednost, dobitna kombinacija za sve koji žele da smršave na zdrav način, prenosi Danas.rs.