POČELA SEZONA

Šta se može dogoditi ako pojedete previše trešanja

Pune su antioksidansa i drugih važnih nutrijenata, ali ipak je važno pripaziti

Moguće je biti alergičan na trešnje. Facebook

E. Ag.

30.5.2024

Počela je sezona trešanja i mnogi im, bez obzira na cijenu, ne mogu odoljeti. Trešnje su dobre jer su pune antioksidansa i drugih važnih nutrijenata, ali ipak je važno pripaziti na to koliko ćemo ih pojesti. Evo što se može dogoditi ako pretjeramo s trešnjama.

Problemi s probavom

Dok neki ljudi mogu pojesti hrpu trešanja a da ne iskuse nikakve probleme, drugi bi mogli osjetiti bol u trbuhu, kao i nadutost, plinove i proljev. Sve su to mogući simptomi konzumacije previše voća bogatog vlaknima, poput trešanja, jabuka ili krušaka, prema klinici Cleveland.

Neki ljudi mogu patiti od intolerancije na trešnje, a to stanje karakteriziraju bol u trbuhu, nadutost, plinovi i proljev, kao i žgaravica i mučnina.

Šećer u krvi mogao bi naglo skočiti

Ako imate problema s regulacijom šećera, bez obzira na to imate li dijabetes ili hiperglikemiju, konzumacija hrane s visokim udjelom šećera može uzrokovati skokove šećera u krvi.

Simptomi sindroma iritabilnog crijeva mogu se pogoršati

Ako imate sindrom iritabilnog crijeva, konzumacija određene hrane, poput trešanja, može uzrokovati pogoršanje simptoma, što rezultira nadutošću, plinovima, proljevom i grčevima, prema klinici Mayo.

Trešnje se ubrajaju među FODMAP namirnice, odnosno ugljikohidrate kratkoga lanca koji se neprobavljeni kreću našim probavnim traktom. Ostale takve namirnice su luk i češnjak, pšenica, mliječni proizvodi i šećerni alkoholi koji se nalaze u nekom voću.

Osim toga, voće koje je bogato fruktozom, poput jabuka, krušaka i suhog voća, također može izazvati neugodne simptome sindroma iritabilnog crijeva, prema Johns Hopkins Medicineu.

Može se razviti alergijska reakcija

Ovo je prilično rijetko, ali ako osjetite simptome mučnine, povraćanja, grčeva ili proljeva nakon što pojedete trešnje, možda ste alergični na njih.

Alergija na hranu je abnormalna reakcija na određeni protein u hrani, koju pokreće imunološki sistem vašeg tijela. Moguće je biti alergičan na trešnje, naročito ako ste alergični na pelud breze, prema klinici Mayo. Simptomi alergije na hranu obično se razviju unutar nekoliko minuta do dva sata nakon konzumacije voća i mogu uključivati trnce ili svrbež u ustima; osip na koži poput koprivnjače ili ekcema; oticanje usana, lica, jezika i grla; zviždanje, otežano disanje, začepljenost nosa; grčeve u trbuhu, povraćanje, proljev, mučninu te vrtoglavicu ili nesvjesticu.

Koliko trešanja pojesti dnevno

Tipična veličina porcije trešanja iznosi 140 grama, odnosno oko 21 trešnje. Ova količina sadrži 90 kalorija, 3 grama vlakana te zdravu dozu kalija i vitamina C, prema USDA.

Za neke ljude konzumiranje bilo čega više od jedne porcije dnevno može uzrokovati želučane tegobe, proljev ili povećanu učestalost obavljanja velike nužde.

Ako namjeravate jesti trešnje, pazite da ne žvačete ili gutate košpice jer mogu biti otrovne ako se jedu u velikim količinama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.