Kajsije sadrže veliku količinu antioksidanata koji su ključni za jačanje imuniteta i smanjenje oksidativnog stresa – sve to utječe na jaču sposobnost organizma da se bolje štiti od infekcija, upala, ali i ozbiljnijih bolesti.
Izuzetno su hranljive, a pored toga što poboljšavaju varenje, veoma su korisne za naše oči.
Malo masnoća
Sadrže veliku količinu vitamina i minerala, a pritom imaju i izuzetno malo kalorija. U dvije svježe kajsije (70 grama) nalazi se: veoma malo kalorija (samo 34) samo 34, 8 gr ugljikohidrata, 1 gr proteina, vrlo malo masnoća, 4 posto kalija, malo vlakana, ali i vitamini A, C i E.
Osim toga, sadrže i beta karoten, lutein i zeaksantin, moćne antioksidanate koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres.
Nije zanemarljiva ni količina vlakana u kajsijama, koje pogodno djeluju na crijeva i cjelokupni sistem za varenje.
Najbolje ih je jesti cijele i neoljuštene, ali ih je prije toga potrebno dobro oprati. Preporuka nutricionista je da se što češće nađu na našoj trpezi, ali ipak i tu postoji izuzetak, piše Krstarica.
Kajsije su bogate kalijem, mineralom koji također služi kao elektrolit. U vašem tijelu, on je odgovoran za slanje nervnih signala i regulisanje mišićnih kontrakcija i ravnoteže tečnosti (24, 25). Dvije kajsije (70 grama) obezbjeđuju 181 mg ovog minerala, što je 4 posto dnevnih potreba. S obzirom da kalij blisko sarađuje sa natrijem kako bi održao ravnotežu tečnosti, adekvatan unos može pomoći u sprečavanju nadimanja i održavanju zdravog krvnog pritiska (24).
Kardiovaskularni i bubrežni problemi
Jedna analiza 33 studije otkrila je da ishrana bogata kalijem značajno smanjuje krvni pritisak i rezultira 24 posto manjim rizikom od moždanog udara (26).
Važno je napomenuti da osobe koje imaju kardiovaskularne ili bubrežne probleme ne treba da unose previše ovog voća, a najbolje bi bilo da ih potpuno izbjegavaju. Posebno ako su na redovnoj terapiji.