STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Ove tri namirnice usporavaju metabolizam: Jedna je gotovo nezaobilazna svakodnevno

Mnogi sezonski favoriti, za kojima često posežemo tokom toplih mjeseci, mogu imati skriveni negativan utjecaj na naše zdravlje

Kobasice su još jedan ljetni favorit koji može poremetiti metabolizam. Facebook

E. Ag.

17.8.2024

Ljeto je vrijeme za uživanje - bilo da se radi o zabavama na plaži, roštilju ili jednostavnom uživanju u poslasticama pod suncem.

Međutim, mnogi sezonski favoriti, za kojima često posežemo tokom toplih mjeseci, mogu imati skriveni negativan utjecaj na naše zdravlje, posebno na metabolizam.

Hrana i pića s visokim sadržajem kalorija i visoko prerađeni sastojci mogu usporiti sposobnost tijela da sagorijeva masti i pretvara hranu u energiju, što dovodi do neželjenog povećanja tjelesne težine. Dijetetičari i nutricionisti Trista Best i Krutika Nanavati upozorili su na tri takve namirnice koje mogu da uspore metabolizam i otkrile određene zdravije alternative.

Čips

Čips je klasična ljetna užina, ali može negativno da utječe na metabolizam. Rafinisani ugljikohidrati u čipsu se brzo probavljaju, što dovodi do brzih skokova nivoa šećera u krvi i kasnijih padova. Ovaj proces može usporiti vaš metabolizam, što otežava sagorijevanje dodatnih kalorija. Pored toga, visok sadržaj masti i kalorija može dovesti do povećanja tjelesne težine, posebno ako se konzumira u velikim količinama.

Zato čips možemo zamijeniti prženim kokicama, začinjenim začinskim biljem, ili probati hrskave štapiće od povrća (biber, mrkva, celer...) sa humusom. Ove opcije sadrže manje kalorija i neće poremetiti metabolizam, ističu stručnjaci.

Kobasice

Kobasice su još jedan ljetni favorit koji može poremetiti metabolizam. Ovo prerađeno meso je često prepuno nezdravih masti, kalorija i natrija, što može usporiti vaš metabolizam i doprinijeti povećanju tjelesne težine.

- Kobasice često sadrže razne aditive, poput nitrita, nitrata, punila i ukusa. Obično su bogate zasićenim mastima, što doprinosi debljanju i povećava rizik od srčanih oboljenja - upozorava Nanavati. On preporučuje pileće ili pureće kobasice kao niskokaloričnu opciju koja ne šteti metabolizmu.

Hot-dog

Hot-dogovi su osnovna namirnica na ljetnom roštilju, ali njihov visok sadržaj zasićenih masti, kalorija i aditiva može negativno utjecati na metabolizam i zdravlje srca. Ovo prerađeno meso je povezano sa povećanjem tjelesne težine i može usporiti metabolizam, što otežava tijelu da sagorijeva višak kalorija.

- Kao i kobasice, viršle su pune aditiva i konzervansa. Osim toga, bogate su mastima i natrijem, što može negativno da utječe na vaš metabolizam i zdravlje srca - ističe Nanavati. Ona savjetuje da razmislimo o pečenju nemasnog mesa, kao što su kobasice od piletine ili puretine, ili da se odlučimo za alternativu na bazi biljaka koja ima manje zasićenih masti i kalorija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.