Prema istraživanju koje su proveli britanski naučnici, određene vrste visoko prerađene hrane mogu značajno povećati rizik od dijabetesa tipa 2. Ta hrana sadrži visoke razine kalorija, šećera, masti i soli. Naučnici su identificirali četiri vrste hrane koje su najrizičnije: slane grickalice, proizvodi životinjskog porijekla poput prerađenog mesa, gotova jela, te pića zaslađena šećerom ili umjetnim zaslađivačima.
Istraživanje je pokazalo da su te četiri vrste hrane povezane s većim rizikom od dijabetesa.
- Ovo istraživanje potvrđuje da nisu sve visoko prerađene namirnice jednake u smislu zdravstvenih rizika - napominje britanska doktorica, koja je i profesorica pretilosti, dijabetesa i endokrinologije na Sveučilištu u Londonu, dr. Rejčel Baterham (Rachel Batterham), za New York Post.
Istraživači su pratili gotovo 312.000 ljudi iz osam evropskih zemalja tokom prosječno 11 godina, a gotovo 15.000 učesnika razvilo je dijabetes tipa 2. Svako povećanje unosa visoko prerađene hrane za deset posto povezano je s povećanjem rizika od dijabetesa za 17 posto.
Osim toga, istraživači su preporučili zamjenu visoko prerađene hrane manje prerađenim ili neprerađenim namirnicama, poput jaja, mlijeka i voća, te nekim prerađenim namirnicama poput konzervirane ribe, sira i orašastih plodova.
Te promjene u prehrani mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa, iako nema sigurnog načina da se potpuno spriječi to stanje.
- Što je dobro za vaše srce, dobro je i za vaš mozak. Važno je biti svjestan da prehrambeni izbori igraju veliku ulogu u prevenciji dijabetesa i drugih kroničnih bolesti, poput pretilosti i bolesti srca. Zamjena visokorizične hrane s neprerađenom može biti ključna za zdraviji život - zaključila je dr. Baterham.