PREMA NUTRICIONISTIMA

Teško se odreći: Ova hrana može povećati šećer u krvi i uzrokovati neželjeno debljanje

Obično je puna šećera, rafiniranih ugljikohidrata i praznih kalorija

Smrznuti jogurt. Facebook

E. Ag.

prije 4 sata 8 minuta


Grickalice su praktična opcija za suzbijanje gladi i brzo podizanje energije. Međutim, postoje dobre i loše grickalice. Neke grickalice s visokim kalorijama mogu zadovoljiti naše žudnje, ali mogu negativno utjecati na nivo šećera u krvi i uzrokovati neželjeno debljanje. Te grickalice obično su pune šećera, rafiniranih ugljikohidrata i praznih kalorija. Nutricionista Renato Fernandes i nutricionistica te dijetetičarka Johana Angman upozorili su na četiri takve grickalice.

Krofne

Najveći problem s ovim poslasticama jeste visok sadržaj rafiniranog šećera i jednostavnih ugljikohidrata. Šećer u krofnama brzo ulazi u krvotok, što uzrokuje porast nivoa šećera u krvi. Također, bogate su nezdravim mastima, što može pridonijeti debljanju ako se jedu u višku.

- Krofne su ukusne, ali su katastrofa za šećer u krvi i upravljanje težinom. Također, pune su šećera i masti. Ako ste željni neke grickalice, uzmite komad voća, malo povrća ili cjelovitih žitarica - savjetuje Fernandes za SheFinds.

Čips od krompira

Iako je izuzetno popularna grickalica, čips je također bogat jednostavnim ugljikohidratima i nezdravim mastima. Osim toga, lako je pretjerati u konzumaciji što je loše za nivo šećera u krvi i težinu.

- Ovo je klasična grickalica koju je teško ostaviti. Čips je gotovo nemoguće prestati jesti, a pun je kalorija, zasićenih masti te podiže nivo šećera u krvi. Ciklus grickanja može lako povećati vašu dnevnu potrošnju kalorija i potaknuti tijelo na pohranu više masti, osobito oko struka - upozorava Fernandes.

Smrznuti jogurt

Smrznuti jogurt još je jedna grickalica koja se često reklamira kao zdrava poslastica. Ova poslastica često je puna umjetnih zaslađivača, posebno ako kupujemo komercijalne verzije.

- Smrznuti jogurt, koji se reklamira kao niskomasna alternativa sladoledu, predstavlja još jednu problematičnu grickalicu. Većina zamrznutih jogurta zaslađuje se dodanim šećerima, koji se brzo apsorbiraju u krvotok. Mnogi potrošači dodaju šećerne preljeve, poput voćnih sirupa, što dodatno povećava razinu šećera u krvi - ističe Angman.

Energetske pločice

Energetske pločice još su jedna poslastica koju većina ljudi smatra bezopasnom. Iako se smatraju hranjivom jutarnjom grickalicom, neke od ovih pločica mogle bi se usporediti s čokoladicama zbog visokog sadržaja šećera i ugljikohidrata. Pune su kalorija i ponekad niskokvalitetnih sastojaka koji ne donose ništa dobro za naše zdravlje.

- Iako se reklamiraju kao praktične, mnoge energetske pločice sadrže šećere koji uzrokuju brz porast šećera u krvi. Također, mogu poremetiti metabolizam i potaknuti pohranu masti u području trbuha. Osim toga, visoko prerađena priroda ovih pločica utječe na sitost, često dovodeći do prejedanja kasnije tokom dana - zaključuje Angman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.