Jedan od najvažnijih načina na koji možemo brinuti o svom cjelokupnom zdravlju, naročito ako pokušavamo smršavjeti, jeste priprema obroka. Iako se u svijetu dijeta ugljikohidrati često demoniziraju, iznimno je važno uključivati ih u svoje obroke ako želimo nahraniti svoje tijelo i održati ga zdravim. Naravno, nisu svi ugljikohidrati jednaki; izbjegavanje prerađenih ugljikohidrata i odabir zdravih, cjelovitih žitarica uvijek je najbolja opcija.
Dijetetičarke i nutricionistice Keli Kosta (Kelly Costa) i Alisa Pačeko (Alyssa Pacheco) otkrile su koje zdrave ugljikohidrate možemo dodati svojim obrocima ako pokušavamo smršavjeti.
Hljeb od proklijalih žitarica
Mnoge vrste hljeba, poput bijelog, donose ozbiljne zdravstvene posljedice ako se pretjerano konzumiraju. Međutim, hljeb od proklijalih žitarica je iznimka. Kosta hvali ovaj hljeb, naročito kada se radi o šećeru u krvi i gubitku težine.
- Hljeb od proklijalih žitarica s avokadom odlična je opcija za bilo koji obrok. Ta kombinacija pruža savršenu ravnotežu složenih ugljikohidrata, zdravih masti i vlakana, promičući stabilne razine šećera u krvi i pomažući u upravljanju težinom - rekla je za SheFinds.
Kvinoja
Kvinoja, koja se smatra superhranom, ističe se kao fantastična opcija zdravih ugljikohidrata. Pačeko ističe:
- Ova cjelovita žitarica je dobar izvor vlakana i proteina za optimalnu kontrolu šećera u krvi.
Osim vlakana, kvinoja je izvrstan izvor proteina te sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina.
Protein je poznat po svojoj ulozi u promicanju sitosti i očuvanju mišićne mase tokom mršavljenja. Uključivanjem kvinoje u obroke, možemo poboljšati ukupni unos proteina, što pomaže u održavanju zdravog metabolizma i podržava mršavljenje.
Svestranost kvinoje čini je fantastičnim izborom za konzumaciju tokom dana.
Cjelovite zobene pahuljice
Prema kosti, jedenje cjelovitih zobenih pahuljica izvrstan je način za održavanje stabilne razine šećera u krvi i mršavljenje.
- Cjelovite zobene pahuljice odlična su opcija žitarica koje se polako probavljaju i stoga osiguravaju postepeno oslobađanje glukoze u krvotok, pomažući stabilizirati šećer u krvi - objašnjava ona.
Bobičasto voće
Iako se bobičasto voće obično ne smatra uobičajenim izvorom ugljikohidrata, Pačeko ga smatra vrhunskim izborom zdravih ugljikohidrata za osobe s inzulinskom rezistencijom.
- Bobičasto voće prepuno je vlakana i antioksidansa, što ga čini moćnim saveznikom u promicanju optimalne kontrole šećera u krvi - istaknula je.
Bilo da ga dodajemo u zdjelu jogurta ili u smoothie, posipamo po zobenim pahuljicama ili uživamo u njemu kao samostalnoj užini uz šaku indijskih oraščića, bobičasto voće nudi ukusno i hranjivo rješenje za zadovoljenje naših žudnji, dok podržava naše zdravstvene ciljeve.