SAVJETI STRUČNJAKA

Ovo trebate prestati raditi ako želite smanjiti holesterol

Ključna navika koju trebate usvojiti jest smanjivanje unosa hrane bogate zasićenim mastima

Zamijenite crveno meso piletinom, puretinom ili ribom. Instagram

A. O.

24.11.2024

Osobe koje imaju visoki holesterol često moraju promijeniti način života i prilagoditi ishranu, što znači da često moraju smanjiti konzumaciju određenih namirnica i pića, a u idealnom slučaju, ljudi koji imaju problema s visokim holesterolom u potpunosti bi prestali konzumirati ono što im šteti.

Ipak, to najčešće nije slučaj pa i manja izloženost može imati koristi za zdravlje.

Dijetetičarka Lisa Endrus (Andrews) za Eating Well izdvojila je koju bi životnu naviku, koja se direktno povezuje uz prehranu, trebali prestati raditi oni ljudi koji imaju problema s visokim holesterolom.

Prema njenom mišljenju, ključna navika koju trebate usvojiti jest smanjivanje unosa hrane bogate zasićenim mastima. Kako piše Eating Well, zasićene masti, koje se u velikim količinama nalaze u crvenom mesu, punomasnim mliječnim proizvodima, maslacu i prženoj hrani, potiču jetru da proizvodi LDL (loš) holesterol koji može začepiti arterije.

Stručnjaci savjetuju da, za zdraviji nivoi holesterola, zamijenite crveno meso mršavijim proteinima poput piletine, puretine, ribe i mahunarki.

- Umjesto maslaca koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje i ulje avokada. Istraživanja sugeriraju da to može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti", ističe Andrews.

Dodaje kako to što imate visoki kolesterol ne znači da više nikada ne biste trebali pojesti hamburger s krompirićima. Bitna je umjerenost, te odabir namirnica s niskim udjelom zasićenih masti u svakodnevnoj prehrani može značajno poboljšati holesterol.

Osim strategije u kojoj ne jedete toliko hrane bogate zasićenim mastima, dijetetičarka je izdvojila što još možete učiniti za zdraviji nivo holesterola.

• Povećajte unos vlakana.

• Jedite više ribe.

• Smanjite unos dodanih šećera.

• Ograničite unos alkohola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.