Općepoznato je da brojne žitarice mogu poboljšati naše zdravlje, ali je svakako savjet, kao i s bilo kojom drugom namirnicom, da ne pretjerujemo u tome, nego da sve bude dozirano. Jedna od najzdravijih žitarica je heljda. Uz mnoge blagodati, heljda najviše odgovara dijabetičarima.
Zašto je heljda toliko dobra?
Heljda je bogata vitaminima B1 i B2, kao i proteinima. Također, bogata je vlaknima i složenim ugljenim hidratima, koji mogu doprinijeti smanjenju nivoa šećera u krvi, a izvor je esencijalnih minerala kao što su magnezij, željezo i cink.
Može se od nje napraviti heljdino brašno te koristiti kao sastojak hljeba, palačinki ili rezanaca. Osim za ljude koji pate od dijabetesa, pomaže i kod bolesti srca, visokog holesterola, proširenih vena...
Usporava razgradnju neke hrane u šećer
Kada je reč o ljudima koji imaju problem sa šećerom, ukoliko konzumiraju heljdu, usporit će razgradnju neke hrane u šećer i poboljšati "nošenje" tijela sa šećerom u krvi. Savjet je da bijelo brašno zamijene heljdinim, kao i da skuhaju zrna heljde zajedno s rižom koja će im sniziti nivo inzulina. Neka ranija istraživanja pokazuju da pijenje čaja od heljde može sprečiti oticanje nogu kod ljudi koji imaju problem s cirkulacijom.