ISTRAŽIVANJA

Spriječite hrkanje manjim unosom soli

Prema riječima stručnjaka, unijeta so dovodi do povećanja nivoa tečnosti u organizmu

Manje soljenje hrane bi moglo da pomogne smanjivanju hrkanja. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

27.8.2020

Pretjerani unos soli predstavlja jedan od uzroka upornog i nepodnošljivog hrkanja, kako za hrkača tako i za osobe u njegovoj neposrednoj blizini. Manje soljenje hrane bi moglo da pomogne smanjivanju hrkanja, ako se uzrok ne krije u nečemu drugom. Prema riječima stručnjaka, unijeta so dovodi do povećanja nivoa tečnosti u organizmu.

Kada osoba leži i spava, tečnost prelazi u predio vrata, dovodeći do sužavanja disajnih puteva i otežanog disanja, a samim tim i do pojave hrkanja, obrazlažu brazilski naučnici. Do ovog zaključka su došli u istraživanju u kojem je jedna grupa ispitanika svakodnevno pila diuretičke lijekove i poštovala režim ishrane sa smanjenim unosom soli, dok druga nije.

Ustanovili su i da se izuzetno opasna apnea u kojoj prestaje disanje javlja zbog dnevnog umora, hipertenzije, srčanih problema, ali i dužine vrata. Što je vrat duži, rizik za nastanak ovog neprijatnog stanja je veći, ističu brazilski stručnjaci, uz napomenu da treba obratiti pažnju i na gojaznost, alkoholizam, pušenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.