SAVJETI

Trik kako da prepoznate organski paradajz

Ranije se smatralo da je jedan od kriterija za odabir organskog povrća i voća oblik ploda

Pravi „domaći“ paradajz će malo omekšati kada ga pritisnete. Ilustracija

Z. K.

30.3.2021

Kada kupujete povrće i voće na pijaci, većina prodavača će vas ubjeđivati da su njihovi proizvodi 100 posto organski, da su uzgajani bez dodavanja hemikalija, pesticida i raznih štetnih sredstava... A da li je zaista tako? Kako da znate da vas ne pokušavaju prevariti? Ranije se smatralo da je jedan od kriterija za odabir organskog povrća i voća oblik ploda. Naprimjer, ako su svi paradajzi jednake veličine i boje, najvjerovatnije su “prskani”.

Šef kuhinje jednog poznatog restorana kaže da je nešto drugo presudno. Jedan vrlo jednostavan trik otkrit će da li vas pokušavaju prevariti.

- Lagano rukom pritisnite paradajz. Ako i pored pritiska ostaje čvrst, i ako su svi u gajbici takvi, 100 posto su korištene hemikalije u uzgoju. Pravi „domaći“ paradajz će malo omekšati kada ga pritisnete - otkrio je kuhar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.