U zavisnosti od toga koliko često pripremate slana i slatka jela koja sadrže brašno, može vam se dogoditi da vam brašno stoji duže nego inače.
A koliko je duže uredu i kako zapravo izgleda brašno koje se pokvarilo?
Brašno je toplinski obrađena namirnica, pa samo po sebi sadrži mali dio vlage. Ipak, s brašnom je potrebno pravilno rukovati.
Čuvanje brašna u frižideru
Obično brašno najbolje je upotrebljavati 6-8 mjeseci nakon ispisanog datuma, dok je cjelokupno najbolje upotrebljavati 4-6 mjeseci nakon datuma.
A rok trajanja može se produžiti, tako što ćete ga držati u frižideru ili zamrzivaču. Čuvanjem brašna u frižideru možete da mu produžite rok i do godinu, dok ga držanjem u zamrzivaču možete produžiti i do dvije-tri godine.
Također, nije svejedno ni koja je vrsta brašna u pitanju. Najduže traje obično bijelo, dok ono od cijelog zrna, uključujući i integralno, ima kraći rok.
Kako izgleda brašno kada se pokvari
Jedan od najboljih pokazatelja da se brašno pokvarilo je miris. Ukoliko uočite da je brašno poprimilo miris, uglavnom užegao, to je vjerovatno znak da se od njega morate oprostiti, pa čak i ako rok kaže drugačije.
A miris je presudan, pa čak važi i suprotno od ovoga – ako je rok istekao, a brašno i dalje nema nikakav mirisa, možete da nastavite da ga koristite još neko vrijeme.
Znak da se brašno pokvarilo može da bude i kada ono promijeni boju ili se pojave plijesan ili moljci.
Do pojave moljaca uglavnom dovode vlažnost ili visoke temperature. A čak ni na tamnom mjestu u špajzu nije sigurno. Najbolja opcija da ga zaštitite od insekata i plijesni je da ga ne držite u papirnim vrećicama, već da brašno čuvate u zatvorenoj tegli ili frižideru.
Važno je da to bude suho i tamno mjesto.
Toplota i sunčeva svjetlost mogu da pokvare brašno i ranije nego što piše na poleđini pakovanja, stoga se potrudite da je udaljeno od rerne ili drugih izvora toplote i svjetlosti.