SAVJETI

Očuvajte psihofizičko zdravlje: Nekoliko trikova kako da pobijedite stres

Stres se najbolje i najefikasnije može ublažiti blagom masažom šaka i stopala

Pomaže topla kupka. Facebook

Z. K.

23.8.2024

Da biste očuvali psihofizičko zdravlje, opustili se i vratili energiju, isprobajte nekoliko jednostavnih rješenja. Ove male antistres trikove nedavno je objavio francuski akupunkturolog iz Nacionalne federacije za tradicionalnu kinesku medicinu u Šabliju.

Opustite tijelo

Stres se najbolje i najefikasnije može ublažiti blagom masažom šaka i stopala. U tradicionalnoj kineskoj medicini svaka akupresurna tačka povezana je s nekim organom pa ćete na ovaj način opustiti cijelo tijelo. Svako područje se masira dva-tri puta u oba smjera, a ako je neki dio naročito osjetljiv, ponovo uradite masažu u toj regiji. Šake je bolje masirati ujutro, a stopala pred spavanje.

Topla kupka od bilja i morske soli pomaže u ublažavanju stresa, a ujedno čisti kožu i donosi okrepljujući san. Prakticirajte je uvečer, ali ne poslije 21 sat. Pomiješajte po dvije kašike cvjetova lipe, kamilice i mažurana, sve stavite u platnenu kesicu, zatvorite je i potopite u posudu sa tri litra vode. Prokuhajte kesicu s biljem u vodi 15 minuta, sipajte u kadu s toplom vodom i dodajte 100 grama morske soli. Kupka je spremna. Ostanite u njoj 20 minuta dok voda ne postane hladna.

Pijte napitak

Protiv stresa i za opće osvježenje tijela ujutro treba uzimati koktel jaje - limun. Dobro operite jaje i stavite ga u čašu pa preko njega sve do vrha nacijedite limun. Jaje treba da stoji u limunovom soku cijeli dan, tek ga sljedećeg jutra izvadite i popijte napitak 15 minuta prije doručka. Cijela kura traje tri sedmice, pravi se pauza od 10 dana pa se ponavlja.

Vježbe disanja

Kontrolirano disanje, uz dubok udisaj i izdisaj, veoma je važno u kontroli i anuliranju stresa. Možete sjesti u pozu lotosov cvijet ili da stojite u blago raskoračnom stavu. Brojeći u sebi do sedam, duboko udahnite podižući ruke nagore, zatim zadržite dah opet brojeći u sebi do sedam pa izdahnite istim ritmom spuštajući lagano ruke. Nekoliko puta ponovite vježbu koja bi trebalo da traje bar pet minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.