NE RADITE OVO

Voda koja prokuha dva puta je veoma štetna

Najveća opasnost je zapravo veća količina arsena koja može da poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i trovanja

Voda ne smije da se prokuhava dva puta. Screenshot

A. O.

5.2.2023

Stručnjaci su objasnili zbog čega je štetno dokuhavati vodu.

Započinjanje dana šoljicom kafe jutarnja je rutina skoro svakog. Umorni ili sanjivi, kada stavimo džezvu sa vodom, nije rijetkost da se desi da zaboravimo i da skoro sva voda ispari.

U tom slučaju neki prospu ostatak i ponovo sipaju vodu. Drugi samo doliju vode i vrate nazad na ringlu da provri.

Međutim, ukoliko spadate u drugu grupu ljudi, pravite veliku grešku. Naime, stručnjaci tvrdi da se tako jedinjenja poput arsena, nitrata i fluora povećavaju, a to može biti veoma štetno po organizam.

Najveća opasnost je zapravo veća količina arsena koja može da poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i trovanja, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.