OPASNA SITUACIJA

Ispovijest žene koja je doživjela trovanje suncem: Sve je počelo oticanjem čela

Bilo joj je potrebno oko sedmicu dana da se otok i crvenilo povuku, ali je ostala zabrinuta da nikada više neće moći da vidi

Jako je važno koristiti zaštitu. Baton rouge clinic

Dž. R.

prije 3 dana

Jednoj ženi je prisjelo ljetovanje na Kanarskim otocima nakon što je doživjela trovanje suncem od sunčanja.

Počelo oticanjem čela

Ona je katastrofalne posljedice UV zračenja prenijela na svom TikTok nalogu, neposredno po povratku sa puta. U video snimku pod naslovom „Gledaj me kako se trujem suncem“, žena je objavila kompilaciju fotografija i kratkih klipova koji dokumentuju njenu ozbiljnu reakciju na sunce, koja je počela oticanjem čela.

Na početku videa, podijelila je sliku svog lica sa strane, ističući ranu fazu trovanja suncem, ali tek sljedećeg jutra stvari su se zaista prekrenule na još gore.

- Sljedećeg jutra sam se probudila sa otečenim okom - rekla je svojim pratiocima uz snimak lica sa jednim zatvorenim okom, nakon čega je otkrila da joj je otok na desnom oku bio toliko jak da "nije mogla da ga otvori" i objasnila da se stanje "i dalje pogoršava".

- Otišla sam da odspavam i probudila sam se sa oba oka natečena. Oba oka su mi bila zatvorena i nisam mogla ništa da vidim - istakla je ona šaleći se na svoj račun da „nikada nije izgledala bolje“ i upozorila svoje pratioce na rizike od trovanja suncem.

Sledećeg dana njeno lice je počelo da se ljušti, kada je konačno otišla u hitnu pomoć. Kako kaže bilo joj je potrebno oko sedmicu dana da se otok i crvenilo povuku, ali je ostala zabrinuta da nikada više neće moći da vidi.

Teške opekotine

Trovanje suncem, kako prenosi "Mirror" zapravo ne znači da ste otrovani, već je u pitanju termin koji se koristi za opisivanje teških opekotina koje nastaju kada ultraljubičasto (UV) zračenje zapali kožu.

Ovo može da se desi kada ste predugo bili izloženi suncu, ako ne nosite kremu za sunčanje ili zaboravite da preduzmete dodatne mjere predostrožnosti, pogotovo ukoliko ste pod povećanim rizikom od opekotina od sunca. Također, poznato kao polimorfna svjetlosna erupcija, trovanje suncem može da se razlikuje u zavisnosti od vaše osjetljivosti na sunce.

Naprimer, veća je vjerovatnoća da ćete izgorjeti ako imate svijetlu kožu i svijetlu kosu. Međutim, za razliku od blagih opekotina od sunca, trovanje suncem obično zahtijeva medicinski tretman kako bi se spriječile komplikacije.

Niz simptoma

Trovanje suncem može da izazove niz simptoma u zavisnosti od težine, uključujući crvenilo kože i plikove, kao i bol i peckanje. Javlja se i otok. Tu su još glavobolja, groznica, mučnina, vtroglavica, dehidracija i tzv. "magla" u mozgu, odnosno konfuzija. Trovanje prati još i kratak dah i nesvjestica.

- Opekotine od sunca samo jednom u dvije godine mogu da utrostruče rizik od raka kože melanoma, u poređenju sa onima koji nikada nisu izgorjeli. Ljudima se savjetuje da provode vrijeme u hladu od 11 do 15 sati, u najtoplije doba dana, i da nose odgovarajuću odjeću i naočare za sunce dok su na suncu - upozorava Institut za istraživanje raka Velike Britanije.

Oni također navode da kada kupujete kremu za sunčanje, etiketa treba da ima faktor zaštite od sunca (SPF) od najmanje 30 za zaštitu od UVB-a i najmanje 4 zvjezdice UVA zaštitu.

- Uvjerite se da kremi za sunčanje nije istekao rok trajanja i da ne provodite duže na suncu bez kreme. Također bi trebalo da kontaktirate svog ljekara ako ste dobili plikove ili vam je koža otečena, ukoliko imate temperaturu ili vaša beba ili malo dijete imaju opekotine od sunca.

@llioeriin Watch me get sunposioning #holiday #sunburncheck #sunposioning ♬ use this if youre gay - alex ♱
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.