LJEKARI UPOZORAVAJU

Evo zašto se ne smijete češati kad vas ubode komarac

Možete samo da pogoršate situaciju

Reakcija na ubod komarca praćena blagim crvenilom pojavit će se oko 20 minuta nakon uboda. Facebook

E. Ag.

12.7.2024

Kada vas komarac ubode, potrebno je da prođe oko 20 minuta prije nego što se na koži pojavi crveni trag.

Svrab poslije uboda komarca je ponekad neizdrživ, naročito ako vas je ujelo nekoliko krvopija. I zato preporuka ljekara da ne češete mjesto uboda zvuči kao šala, zar ne? Ali, naučnici upozoravaju da ćemo češanjem samo pogoršati stvar.

Zašto nas koža svrbi poslije uboda

– Kad vas komarac ubode, iza sebe na koži ostavlja malo pljuvačke koja sadrži proteine, a koje tijelo registruje kao neželjene. Reakcije na ubode komaraca prouzrokovane su reakcijom vašeg imunog sistema na ove proteine – kaže doktor Keli Mejpls.

Kako bi vas zaštitilo, vaše tijelo oslobađa histamin koji također izaziva svrab, upalu i oticanje.

- Reakcija na ubod komarca praćena blagim crvenilom pojavit će se oko 20 minuta nakon uboda. Nakon toga slijedi svrab, koji će trajati narednih dan do dva. Mjesta uboda komaraca posebno mogu da svrbe djecu ili ljude sa poremećajima imunog sistema – napominje Mejpls.

Budući da komarci prenose nekoliko veoma opasnih bolesti, od malarije do Denga groznice, važno je i da znate kada ubod komarca nije samo iritantan, već i opasan po zdravlje.

Privremeno olakšanje

Normalno je da na svrab reagujemo češanjem, ali to samo pogoršava situaciju, upozorava imunolog doktor Pajel Gupta.

– Češanjem pokrećemo oslobađanje više histamina. Također, povećavamo rizik od infekcije jer mjesto uboda otvaramo bakterijama u svom okruženju – upozorava Gupta i dodaje da možete da koristite hladne obloge, ili kockicu leda, da biste smanjili upalu i svrab.

Osim toga, efikasne su kreme protiv svraba ili losioni koji mogu da smanje upalu i svrab.

Kao privremeno olakšanje, mjesto uboda možete istrljati alkoholom. On će ohladiti kožu i ublažiti svrab, ali nemojte pretjerivati s količinom jer alkohol ima nadražujući efekt.

Doktorica Suzan Bard navodi i koja sredstva i namirnice treba izbjegavati kao lijek za ujed komarca, a na listi se nalaze bosiljak, bijeli luk, med, limun, pasta za zube i sirće, navodi Health.com.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.