NEIZLJEČIVO OBOLJENJE

Spolno prenosive bolesti: Razlika između HIV-a i AIDS-a

Odgovornim i nerizičnim ponašanjem vjerojatnost infekcije svodi na najmanju moguću mjeru

Virus humane imunodeficijencije. Facebook

A. P.

4.9.2024

HIV, odnosno virus humane imunodeficijencije, još uvijek predstavlja jedno važno i ozbiljno zdravstveno pitanje.

HIV spada u porodicu Retrovirusa, a ulaskom u ljudski organizam virus napada specifičnu vrstu bijelih krvnih stanica, T-limfocite, u njima se množi, uništava ih i tako postepeno dovodi do slabljenja imuniteta.

AIDS (Sindrom stečene imunodeficijencije) je krajnji, najteži stadij HIV infekcije koji je prouzrokovan teškim oštećenjima imunološkog sistema. Radi se o spolno prenosivoj, neizlječivoj i smrtonosnoj bolesti. Važno je znati da osoba koja je inficirana HIV-om ne mora ujedno imati i AIDS.

Načini prenošenja

Virus HIV-a prisutan je u krvi, sjemenoj tekućini (ejakulatu, preejakulatu) ili vaginalnom sekretu inficirane osobe.

Tako postoje tri načina prenosa HIV infekcije, a to su: nezaštićeni spolni odnos sa zaraženom osobom (oralni, vaginalni i analni), izravni unos zaražene krvi u tijelo nezaražene osobe te vertikalni prenos sa zaražene majke na dijete, tokom trudnoće, poroda i dojenja.

Važno je napomenuti da se HIV ne može prenijeti putem predmeta ili rukovanjem, grljenjem, kašljanjem ili upotrebom javnih zahoda, bazena i slično.

Liječenje i prevencija

Uz razvoj medicine i današnju HAART (Highly Active Anti Retroviral Treatman) terapiju smatra se kako bi bolesnici trebali živjeti gotovo normalno dug život. Ipak, preduvjet je da se što ranije otkrije da su HIV pozitivni.

Prevencija HIV bolesti uključuje informaciju, edukaciju i testiranje. Odgovornim i nerizičnim ponašanjem vjerojatnost infekcije svodi na najmanju moguću mjeru. U najvažnije preventivne mjere podrazumijeva se izbjegavanje rizičnog seksualnog ponašanja, pravilna upotreba prezervativa, izbjegavanje korištenja droge intravenozno, korištenje zaštitne opreme (rukavica, naočala, maske) prilikom profesionalnog rukovanja krvlju, organima ili tjelesnim izlučevinama.

Svjetski dan borbe protiv HIV/ AIDS-a. Arhiv

Na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 1. decembra obilježava se svjetski dan svjesnosti o HIV/AIDS-u.

Cilj obilježavanja je podizanje svijesti o virusu i AIDS-u kao posljedici infekcije virusom, a naročito o načinima prevencije zaraze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.