KORISNO

Kesicu sode bikarbone uvijek nosite u torbi: Postoji više razloga za to

Primjena sode bikarbone je nevjerovatna

Može zamijeniti i dezodorans. Facebook

E. Ag.

prije 3 sata 27 minuta

Primjena sode bikarbone je nevjerovatna. Njom čistimo kuću, koristimo je u kuhinji, pomaže kod zdravstvenih tegoba, ali i u kozmetičke svrhe. 

Evo zašto bi trebalo da sodu bikarbonu uvijek imate pri ruci.

Uklanjanje ivera iz kože

Pomiješajte pola kašičice sode bikarbone sa malo vode, dok ne dobijete gustu pastu. Dobijenu smjesu nanesite na povrijeđeno mjesto tako da u potpunosti prekrije iver. Preko paste zalijepite flaster i ostavite ga na koži 24 sata. Nakon tog vremena, iver bi već trebalo da bude toliko izvan kože, da se bez problema i bezbolno može ukloniti pincetom.

Opekotine od sunca

Kašičicu sode bikarbone pomiješajte sa šoljicom hladne vode. Potom, umočite čistu gazu i nanesite na kožu. Osjetit ćete olakšanje i osvježenje.

Oporavak za umorne noge

Kad je vašim nogama potrebno posebno osvježenje, umočite ih u mlaku kupku sa 2-3 kašičice sode bikarbone. Kasnije ih "počastite" pilingom od sode i meda.

Prirodni dezodorans

Ukoliko želite da izbjegnete aluminijum i parabene iz konvencionalnih dezodoransa, jednostavno pomiješajte prstohvat sode bikarbone sa vodom i nanesite ispod pazuha. Ili, potražite recept za prirodni dezodorans koji sadrži sodu, kokosovo ulje i eterična ulja. Ova kombinacija sastojaka onemogućuje razvoj bakterija i efikasno štiti od neprijatnih mirisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.