ŽENA

Ne ližite metlice od miksera - mogu sadržavati opasnu bakteriju

Avaz.ba

7.12.2017

Suzdržite se od lizanja metlica ili posuda u kojima se pripremala smjesa za kolače, a posebno pazite da djeca to ne rade. 

Neki ljudi zarazili su se E.coli zbog sirovog brašna . Agencija za standarde prehrambenih proizvoda (FSA) iz Velike Britanije upozorila je kako se od sirovog brašna može dobiti bakterija E.coli (Escherichia Coli) koja uzrokuje povraćanje i proljev, a može prouzročiti i zatajenje bubrega. 

Njihovo upozorenje uslijedilo je nakon više slučajeva zaraženih E.coli u SAD-u koji su tu bakteriju unijeli u tijelo vjerovatno nakon pripreme gotovih mješavina za kolače, odnosno lizanja sirove smjese - i na taj način omogućili bakteriji da uđe u tijelo. 

Kažu da su testiranjem ustanovili kako je zaraza krenula iz jednog mlina u Kanzas Sitiju.

Iako zasad nema vijesti da je kontaminirano brašno stiglo u Europu, opreza nikad dosta.

Inače, osim zbog sirovog brašna, smjese za kolače ne bi se smjele lizati i zbog sirovih jaja od kojih ponekad prijeti zaraza, na primjer, salmonelom. 

Termičkom obradom te bakterije se uništavaju.

- Ne savjetujemo jesti sirovo brašno ili proizvode koji ga sadrže jer postoji rizik da su kontaminirani. Adekvatna termička obrada osigurava da se svaka štetna bakterija ubije - kazali su u Agenciji, otkriva Daily Mail.

Zato, ovog praznika se suzdržite od lizanja metlica miksera nakon pripreme kolača, a jednako vrijedi i za posudu u kojoj se pravila ta smjesa. 

Posebno oprezni budite kada su djeca u pitanju, jer ona to obožavaju raditi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.