PODIZANJE SVIJESTI

Majka dvoje djece u tridesetim godinama razvila zabrinjavajuće simptome: Dijagnoza je šokirala

U mom mozgu nije bilo ničega. Zaista je počelo da me brine sve to, kazala je Danijela Hobson

Hobson: Kolegica spomenula perimenopauzu. Yorkshire post

Dž. R.

24.7.2024

Danijela Hobson, 36-godišnja majka dvoje djece, osjetila je zabrinjavajuće simptome poput slabog pamćenja, anksioznosti, noćnog znojenja, nesanice, lupanja srca i ekstremnih bolova. Čak je počela zaboravljati imena svojih prijatelja i šta je doručkovala pa je pomislila da razvija ranu demenciju.

Počela istraživati

U razgovoru sa kolegicom, ova joj je spomenula perimenopauzu pa se Danijela bacila na istraživanje.

- U mom mozgu nije bilo ničega. Zaista je počelo da me brine sve to. Zbog bolova sam se osjećala kao žena od 86 godina, a ne kao mama od 36 godina. Kada mi je koleginica spomenula perimenopauzu, sve je počelo da dobija smisao - rekla je Danijela.

Poslije 18 mjeseci sporadičnih simptoma, Danijela je otišla da posjeti svog ljekara opšte prakse u februaru 2023., ali joj je rečeno da je „previše mlada“ da bi bila u perimenopauzi, pogotovo jer test krvi nije pokazao abnormalnosti.

Danijela je zatim preuzela stvar u svoje ruke, kupila je gomilu suplemenata i počela sa reiki terapijom.

Otkazivanje jajnika

U decembru 2023. Danijelu je probudio jak bol u jajnicima, te ju je muž ju je odveo u bolnicu. Već joj je izostala menstruacija i znala je da u ovom trenutku mora da posjeti ginekologa. Dijagnostikovana joj je cista jajnika od pet centimetara - simptom promjene hormona.

- Ljekari su mi rekli da imam prerano otkazivanje jajnika, jer sam bila premlada za perimenopauzu. Ova dijagnoza je bila zaista strašna i bez abnormalnog nalaza krvi nisam mogla da budem upućena specijalisti. Bila sam sluđena - kazala je Danijela.

Njena cista se očistila uz pomoć lijekova protiv bolova. Kasnije, kada je konačno upućena kod specijaliste, u februaru 2024., formalno joj je dijagnostikovana perimenopauza i prepisana joj je HNL terapija.

- Prvih šest sedmica se ništa nije mijenjalo, poslije osam sedmica sam se osjećala gore nego ikada, ali sam izdržala. Onda sam se jednog dana probudila i ponovo postala ona stara. Sada je moj nivo energije visok - podijelila je svoju priču za "TheMirror".

Iako je perimenopauza neobična za žene u tridesetim, definitivno nije nešto što bi trebalo da bude tabu tema. 

Žene na društvenim mrežama masovno poručuju da slušate svoje tijelo i insistirate na dijagnozi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.