SAVJETI

Rizici koje nosi ljeto: Kada obrok postaje opasan

Z. KARIĆ

15.6.2018

Ljeto je vrijeme visokih temperatura i godišnjih odmora, što pogoduje gomilanju osjetljivih namirnica na malom prostoru i brzom razmnožavanju bakterija.

1. Mjesta - Rizici u prehrani su danas svedeni na tri područja: mjesto kupovine hrane, mjesto pohrane namirnica i objedovanje u objektima organizirane prehrane.

2. Skladištenje - Održavajte skladišne prostore čistim i suhim, posebno frižider.

3. Način pripreme - Ne podgrijavajte hranu nekoliko puta

4. Provjera svježine - Ako namirnica ima pljesniv okus, kiseo okus, neobično gorak okus, nemojte je jesti jer će crijeva, jetra, bubrezi i ostatak organizma biti veoma zahvalni na takvoj odluci.

5. Ne piti ustajalu vodu - Izbjegavajte vodu s ledom u kafićima kada su visoke temperature.

6. Pljesnivi hljeb obavezno izbjegavajte.

7. Napuhane limenke, mesna jela i paštete nemojte otvarati.

8. Džemovi, slatko i mliječni proizvodi koji imaju vidljivu plijesan više nisu dobri za jelo

9. Nos i jezik ne mogu uvijek detektirati bakterije - Kada sumnjate u ozbiljno trovanje hranom za koju ste već kod konzumacije bili nesigurni u higijensku ispravnost, obratite se ljekaru odmah.

10. Mesne nareske, paštete, suhomesnate proizvode, hrenovke, pečeno meso uvijek držite u frižideru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.