ORDINACIJA

O oftalmologiji s dr. Enesom Begović

Dobre kontaktne leće su one koje imaju dobru propusnost za kisik. Ilustracija

Piše: Dr. Enesa Begović

8.12.2018

Herpes keratitis

Dijagnosticiran mi je herpes keratitis na lijevom oku (smetalo mi je svjetlo, suzilo mi je oko i bilo crveno). Nakon terapije, i dalje mi smeta svjetlost. Je li infekcija mogla ostaviti neke ozbiljnije posljedice?

- Herpes simplex keratitis je upalno oboljenje oka koje izaziva isti virus koji izaziva i herpes na usnama. Primarna infekcija se dešava rano u djetinjstvu, u 6. godini, rjeđe kod novorođenčadi, i karakterizira se crvenilom oka praćenim reakcijom sluznice u vidu folikula. Nakon primarne infekcije, virus miruje u ganglionima nerva, a može se aktivirati nakon stresa, jače prehlade ili izlaganja sunčevom zračenju. Pacijenti se žale na iritaciju, suzenje, maglovit vid…

Liječenje je kompleksno zbog toga što se ne djeluje lijekovima na sam virus, već je terapija usmjerena ka olakšavanju tegoba kod pacijenta, sprečavanju pojave neželjenih posljedica u vidu zamućenja, tj. oživljavanja u rožnici koja posljedično dovodi do pada vidne oštrine. Potrebne su česte oftalmološke kontrole, pažljiv nadzor stanja pacijenta od ljekara te strogo pridržavanje uputa o načinu terapije od pacijenata.

Liječenje može trajati različito dugo. Simptomi koje opisujete su dosta česti. Moguće je da se radi o tzv. neurotrofičnoj keratopatiji. Potrebno je da idete na redovne kontrole sve do potpune sanacije stanja. Oftalmolog će Vam propisati upotrebu vještačkih suza koje biste trebali ukapavati duže vremena, možete nositi terapeutsku zaštitnu kontaktnu leću na tom oku, a u zavisnosti od kliničke slike, bit će propisana i specifična oftalmološka terapija.


Dr. Enesa Begović. Arhiva

Nošenje leća

Šta može biti uzrok peckanja oka kod nošenja kontaktnih leća?

- Problemi s nošenjem kontaktnih leća najčešće nastaju zbog nedovoljne vlažnosti površine oka, tj. nedostataka u suznom filmu. Potrebno je preko leća ukapavati vještačke suze te koristiti leće manje sati u toku dana. Provjerite kod svog oftalmologa postoji li možda preosjetljivost na tečnost za održavanje kontaktnih leća, tj. konzervans, kada je dovoljno samo zamijeniti je tečnošću drugog proizvođača.

S obzirom na to da ste tek počeli s upotrebom kontaktnih leća, provjerite i jeste li u potpunosti usvojili uputstva o načinu postavljanja i održavanja kontaktnih leća. Dobre kontaktne leće su one koje imaju dobru propusnost za kisik i koje dobro i adekvatno naliježu na oko.

Ukoliko je smanjena propusnost za kisik i ukoliko je leća tijesna, onda može doći do hipoksije rožnice. Ovo se može manifestirati u vidu nelagode iritacije, ili pojačanog suzenja oka. U svakom slučaju, ukoliko imate bilo kakve smetnje nakon stavljanja kontaktnih leća, onda ih trebate skinuti do kontrole. Za to vrijeme dioptrija se korigira naočalama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.