Cimet nije samo začin za pitu od jabuka ili druga jela. On ima odlična ljekovita svojstva i može ublažiti simptome raznih tegoba. Brojni su načini da se cimet koristi, a da nije riječ o kulinarstvu. Prije svega, odličan je u borbi protiv gripe i želučanih tegoba. Uništava bakterije u crijevima, čak i one jače i upornije, poput ešerihije koli.
Ublažava akne
Ako imate gripu ili probleme sa želucem, prokuhajte kašičicu cimeta u šolji i po vode i pustite da kuha lagano od 15 do 25 minuta. Neka odstoji još petnaestak minuta, mijenjat će boju od blijedožute do zlatnocrvene. Tu tekućinu popijte.
Cimet ima topao, ugodan miris, a kako ubija bakterije, uništit će i one koje uzrokuju smrad u vašem domu. Stavite koru cimeta u vrelu vodu i pustite da se para širi prostorom. Nakon pola sata, smrad će nestati.
Ako želite izgubiti višak kilograma, češće jedite cimet. On ubrzava metabolizam, a brzi metabolizam znači i lakši gubitak težine. Dobro je dodati kašičicu cimeta u jutarnju kafu ili njime posuti tost ili zobene pahuljice. Cimet je najbolje uzimati ujutro.
Ovaj začin pospješuje zdravlje srca i krvnih sudova. Svakog dana pojedite jednu kašičicu cimeta natašte, a možete ga pomiješati i sa medom. Osim toga, ublažava i akne. Pomiješajte cimet i med i nanesite smjesu na aknu. Ostavite da stoji nekoliko minuta ili čak i preko noći. Potom isperite toplom vodom.
Niži šećer
Cimet zbog dobrih antibakterijskih svojstava liječi i bolesno zubno meso, a uklanja i neugodan zadah iz usta. Promućkajte u ustima smjesu od dvije kapi eteričnog ulja cimeta i kašiku kokosovog ulja.
Pomaže i u smanjivanju nivoa šećera u krvi te povećava djelovanje inzulina. Za ljude s dijabetesom tipa 2, stručnjaci preporučuju da dnevno pojedu od jedan do četiri grama cimeta.