Preliminarno istraživanje, koje je dokazalo sve dobrobiti cimeta, predstavljeno je početkom maja 2017. na konferenciji Američkog udruženja za srčane bolesti.
12 sedmica
Naučnici su 12 sedmica štakorima davali dodatke u prehrani na bazi cimeta istovremeno ih hraneći visokokaloričnom hranom. Testovi provedeni na štakorima prije i nakon završetka eksperimenta su pokazali da su štakori nakon uzimanja dodataka s cimetom imali više antioksidansa i protuupalnih molekula u tijelu nego prije.
Također, smanjila im se ukupna kilaža i obim u struku, bez obzira na to što su jeli masnu i tešku hranu.
Rad mozga
Cimet je dokazao da ima puno zdravstvenih koristi. Uz gore nabrojene koristi, tu se ubraja i smirenje probave i poboljšanje rada mozga te konkretnije i brže razumijevanje nove građe, piše Daily Mail.
Prema istraživanju provedenom u Medicinskom centru Univerziteta Rush u Čikagu 2015. godine cimet je dokazano povećao proizvodnju proteina koji pomažu u organizaciji i pohranjivanju informacija. U istraživanju piše da je dovoljno dnevno staviti prstohvat mljevenog cimeta u kafu ili na zobene pahuljice kako bi se poboljšalo pamćenje.
Kora drveta
Začin cimet se radi od kore drveta cimeta, a pun je antioksidansima, pomaže kod smanjivanja nivoa šećera u krvi i može spriječiti razne upale.
U istraživanju provedenom 2010. godine u Centru za primijenjene zdravstvene nauke je dokazano da voda s cimetom sadrži dovoljno antioksidansa da smanji šanse za dobivanje prekomjerne težine za čak 23 posto.