VEOMA SU ČESTI

Miomi na maternici: Ove stvari svaka žena u četrdesetima mora da zna

Miomi zahtijevaju liječenje samo onda kada izazivaju simptome, a većina žena nema nikakvih simptoma

Borba s miomima. Platforma X

D. R.

12.7.2024

Iako se o njima prilično rijetko priča, potrebno je da znate što više stvari o miomima na maternici. Zašto? Zato što ih 70 posto žena razvije tokom života. Miomi su veoma česti. Kada se kaže “miom” tada se misli na najčešći oblik tumora maternice. Istraživanja pokazuju da između 70 i 80 posto žena u svijetu ih razvije do pedesete godine života. 

Najčešće se javljaju kod žena u četrdesetima i ranim pedesetima.

Miomi maternice nisu isto što i rak maternice. Miomi su benigni, nekancerozni tumori, ali mogu imati slične simptome rijetke vrste raka maternice koji se naziva i sarkom maternice. Nažalost, još uvijek ne postoji pouzdan način da se otkrije sarkom, osim kada se izvodi operacija uklanjanja mioma.

Mnoge žene nemaju simptome. Miomi zahtijevaju liječenje samo onda kada izazivaju simptome, a većina žena nema nikakvih simptoma.

Vodeći su uzrok histerektomije

Više od milion histerektomija, hirurškog uklanjanja maternice, godišnje se obavi u svijetu. Pored toga što nakon ove procedure žena više ne može rađati, sama procedura sa sobom nosi i druge rizike, a preporučuje se samo onda kada su miomi izuzetno bolni ili kada ne reaguju na druge metode liječenja.

Histerektomija nije jedina opcija

Danas postoje različite terapije koje se koriste za smanjenje veličine ili usporavanje rasta mioma, kao što su hormonske terapije, terapija ultrazvukom ili miomektomija, koje uklanjaju miome bez “diranja” maternice. Ukoliko miomi ne zahtijevaju uklanjanje, postoje i drugi tretmani koji mogu pomoći u suočavanju sa simptomima (određene vrste lijekova i ablacija – procedura u kojoj se koristi radiofrekventna energija za uništavanje tkiva).

Najčešći simptom je obilna menstruacija. Veoma, veoma obilna, u nekim slučajevima i sa krvnim ugrušcima. Miomi mogu uzrokovati i krvarenje između ciklusa, grčeve u području karlice, nadimanje stomaka i bolan polni odnos.

Problemi s trudnoćom

Možete ostati u drugom stanju, ali možete imati poteškoće.

Većina žena koje imaju miome na maternici može ostati u drugom stanju, ali sami miomi mogu izazvati određene komplikacije. Istraživanja pokazuju da određene vrste mioma mogu promijeniti oblik i veličinu maternice, što može uticati na mogućnost žene da ostane u drugom stanju, mada stručnjaci procjenjuju da miomi uzrokuju samo jedan do dva pocenta slučajeva neplodnosti. Miomi se povezuju i sa šest puta većom vjerovatnoćom rađanja putem carskog reza i rizikom od obilnijeg krvarenja nakon porođaja.

Uzrok nepoznat

Precizni uzrok mutacije usljed koje se formiraju miomi maternice nije poznat, uprkos njihovoj učestalosti i kliničkim ispitivanjima. Trenutna istraživanja oslanjaju se na uticaj hormona, kao što su estrogen i progesteron, s obzirom na to da se miomi veoma rijetko pojavljuju prije prve menstruacije, a smanjuju se nakon menopauze. Stres, ishrana i faktori životne sredine mogu imati uticaj na razvoj mioma, piše minimagazin.info.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.