ISTRAGE

Kemal Ademović dao iskaz SIPA-i?

Ademović: Za vrijeme njegovog rukovođenja AID-om počinjena brojna ubistva

Piše: M. AŠČIĆ

7.5.2018

Kemal Ademović, bivši direktor bošnjačke tajne službe AID, boravio je nedavno u prostorijama SIPA-e, gdje je dao iskaz na okolnosti istrage koja se odnosi na likvidaciju Nedžada Ugljena, drugog čovjeka AID-a, nezvanično saznaje „Dnevni avaz“ iz policijskih izvora.

Aktivna istraga

Za sada je nejasno je li Ademović, uz kojeg se vežu mnoge mračne tajne, dao iskaz u svojstvu osumnjičenoga ili svjedoka, jer je informacija o pozivu da dođe u SIPA-u vješto skrivana od javnosti i uposlenika u ovoj agenciji.

Ademović, koji je aktuelni poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, kako nam je nezvanično rečeno, iskaz je dao na zahtjev Tužilaštva BiH, koje je u aprilu prošle godine ponovo formiralo predmet i otvorilo zvaničnu istragu koja se odnosi na Ugljenovo ubistvo 1996. godine u Sarajevu.

Ovo je prvi put da Ademović daje iskaz inspektorima SIPA-e o političkim ubistvima koja nikad nisu rasvijetljena, a uz koja se direktno vežu pojedine strukture SDA, kojima je i sam donedavno pripadao.

Naši izvori tvrde da bi, osim ubistva Ugljena, Ademovićev iskaz mogao rasvijetliti i likvidaciju Joze Leutara i zločine koje su počinili pripadnici „Ševa“, među kojima je i atentat na porodicu Sefera Halilovića.

Izvjesno je da je Ademović s likvidacijama morao biti upoznat kao prvi čovjek obavještajne službe. I sama ta činjenica sada Ademovića stavlja u nezavidan položaj i etiketira kao osumnjičenika za brojna serijska zlodjela za koja je nedvojbeno znao i naređivao vrh AID-a.

Isplivali dokazi

Do sada je Ademović davao iskaz o ubistvu Ugljena jedino u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, koje je prije nekoliko godina vodilo istragu u ovom predmetu. Ali, kako je predmet vraćen u nadležnost Tužilaštvu BiH, koje se aktiviralo tek odlaskom Gorana Salihovića, smijenjenog glavnog državnog tužioca, tako su isplivali i dokazi koji su čuvani u pojedinim tužilačkim ladicama.

Hoće li Ademović odgovarati za zlodjela AID-a i „Ševa“ ili mu je nakon odlaska iz SDA poslana svojevrsna poruka da pazi šta priča, uskoro bi moglo biti jasnije.

Šta sve zna i ko bi trebao strahovati

Iskaz, kako saznajemo, došao je u trenutku kada je Ademović napustio SDA i priključio se stranci Elmedina Konakovića, bivšeg premijera Kantona Sarajevo. Iskaz je, navodno, dao svega nekoliko dana nakon što je uzeo ispisnicu iz SDA.

Iskaza Ademovića, za kojeg se ranije tvrdilo da ga štiti SDA-ov tužilački pulen Dubravko Čampara, sada se plaše mnogi pojedinci u SDA. I nedavni javno objavljeni žal Bakira Izetbegovića za Ademovićem jasno govori da se sada s pravom pitaju šta je Ademović ispričao organima gonjenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.