OTVORIO PRETRES

Predsjedavajući kongresmen: Tramp je iznevjerio povjerenje američkog naroda

Glavni svjedok pred devetočlanom komisijom trebalo je da bude Bil Stepien

U toku je drugi javni pretres. REUTERS

A. O.

14.6.2022

Predsjedavajući kongresmen Beni Tompson (Thompson) otvorio je pretres navodeći da je bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) "iznevjerio povjerenje američkog naroda" i "pokušao da ostane na položaju iako je narod glasao drugačije".

U toku je drugi javni pretres komisije Predstavničkog doma koja vodi istragu o napadu na vašingtonski Kongres 6. januara, a u centru pažnje su svjedočanstva o tome kako su brojni savjetnici govorili bivšem predsjedniku Donaldu Trampu da je izgubio predsjedničke izbore 2020, u vrijeme dok je on nastavljao da javno ponavlja tezu koju su kritičari nazvali "velikom laži" - da je prevarom izgubio drugi mandat u Bijeloj kući.

Glavni svjedok pred devetočlanom komisijom trebalo je da bude Bil Stepien, Trampov menadžer kampanje 2020. godine, ali je u poslednjem minutu otkazao učešće na pretresu zbog "hitne porodične situacije." Američki mediji prenose da je otišao da prisustvuje porođaju svoje žene.

Komisija je saopćila da će umjesto njegovog novog svjedočenja uživo biti emitovan videosnimak njegovog ranijeg iskaza pred komisijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.