Jedan od najbitnijih elemenata važnih za normalno funkcioniranje organizma je kalij (hemijska oznaka „K”), mineral kojeg u ljudskom organizmu imamo čak 0,2 odsto od ukupne mase. To znači da osoba teška 60 kilograma u tijelu nosi 120 grama kalija.
ZDRAVO
Normalan unos kaliju postiže se raznovrsnim obrocima, jer je ovaj mineral prisutan u gotovo svom voću, povrću, mesu, ribi
Jedan od najbitnijih elemenata važnih za normalno funkcioniranje organizma. Ilustracija
Jedan od najbitnijih elemenata važnih za normalno funkcioniranje organizma je kalij (hemijska oznaka „K”), mineral kojeg u ljudskom organizmu imamo čak 0,2 odsto od ukupne mase. To znači da osoba teška 60 kilograma u tijelu nosi 120 grama kalija.
Joni kalija su sastavni elementi mnogih proteina i enzima, a njegova biohemijska funkcija je velika:
- ulazi u sastav ćelijskih membrana tkiva (minimum 95 posto kalija je u ćelijama, ostalo je u krvi),
- učestvuje u proizvodnji i djelovanju hormona,
- utiče na regulaciju krvnog pritiska,
- čuva krvne sudove od oksidativnog djelovanja,
- utiče na pokretljivost probavnog trakta,
- utiče na kiselo-baznu ravnotežu organizma,
- učestvuje u metabolizmu glukoze i insulina,
- utiče na rad bubrega kao i na ravnotežu tečnosti i elektrolita.
Ima ga u bananama. Ilustracija
Kalij se može osjetiti po ukusu jer aktivira tri od pet tipova ukusa, prema koncentraciji. Umjerene koncentracije kalija u mlijeku i sokovima imaju sladak ukus; nešto veće koncentracije postaju gorke, a najveće količine postaju slane po ukusu. Ukus slanog i gorkog postaje izazov kada kalij treba unositi u okviru suplemenata.
Na svu sreću, kalij se najbolje unosi putem hrane. Normalan unos postiže se raznovrsnom ishranom, jer je prisutan u gotovo svom voću, povrću, mesu i ribi.
Epidemiološke studije pokazuju da ishrana bogata kalijem može smanjiti rizik od hipertenzije i eventualno od moždanog udara. Preporučena dnevna doza je od 4,7 miligrama kalija, dok većina stanovništva u razvijenim zemljama unosi jedva polovinu od ove količine.
Ishrana sa malom količinom kalija može dovesti do hipertenzije i hipokalemije. Sa druge strane, ne bi trebalo pretjerivati sa suplementima.
Namirnice sa visokim koncentracijama kalija su peršin, suhe kajsije, mlijeko, čokolada, jezgrasto voće (posebno bademi i pistaći), banane, kokosova voda, soja, mekinje, avokado, špinat, batat (slatki krompir), kefir, jogurt, grah, kelj, gljive, bijeli krompir, paradajz (svjež, kao pire ili sok), cvekla, lubenice, dinje.
PO NALOGU TUŽILAŠTVA BIH
"AVAZ" SAZNAJE