Sezona je kajsija, izuzetno su hranljive i zdrave i ovih dana nezaobilazne su na pijacama.
Kajsije su odličan izvor mnogih antioksidanasa, uključujući beta karoten i vitamine A, C i E. Mnogo istraživanja pokazalo je da ovi flavonoidi štite od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Glavni flavonoidi u kajsijama su hlorogene kiseline, katehini i kvercetin, jedinjenja koja neutrališu slobodne radikale.
Kajsije se mogu pohvaliti višestrukim jedinjenjima koja su od suštinskog značaja za zdravlje očiju, uključujući vitamine A i E.
Kao i većina voća, kajsije su prirodno bogate vodom, što može pomoći u regulisanju krvnog pritiska, tjelesne temperature, zdravlja zglobova i otkucaja srca. Kako većina ljudi ne pije dovoljno vode, jedenje svježeg voća može vam pomoći da dostignete svoje dnevne potrebe.
Glavni uzroci bora i oštećenja kože su faktori okoline, poput sunca, zagađenja i dima cigareta. Vitamini C i E, koji se nalaze u ovom voću, mogu da pomognu koži. Vitamin C štiti od UV oštećenja i zagađivača okoline neutralizujući slobodne radikale. Osim toga, ovaj vitamin pomaže u izgradnji kolagena, koji koži daje snagu i elastičnost.