IZUZETNO ZDRAVA

Ova žitarica regulira probavu i krvni pritisak, a dobra je zamjena za kafu

Dugo je smatrana hranom za siromašne

Raž čisti organizam. Facebook

E. Ag.

18.8.2024

Raž je namirnica sa značajnim hranjivim tvarima. Sadrži ugljikohidrate, proteine, minerale, željezo, kalcij i fosfor te vitamine E i B grupe. Bogata je vlaknima i lizinom, esencijalnom aminokiselinom koje nema u drugim žitaricama. U povijesti se smatrala siromašnom namirnicom i to iz nekoliko razloga. Naime, budući da se ova žitarica dobro prilagođavala oštrim klimatskim uvjetima, za razliku od pšenice, raž je mogla rasti u siromašnim, hladnim i neplodnim zemljištima. 

Pšenični hljeb

Zato je često rasla na osiromašenim područjima i bila osnovna hrana mnogih. U mnogim evropskim društvima, bijeli pšenični hljeb bio je simbol bogatstva i visokog društvenog statusa, dok je hljeb od raži bio povezan sa siromašnijim slojevima. Iako raž ima brojne nutritivne prednosti, nije bila toliko cijenjena kao pšenica. Hljeb od raži je tamniji, gušći i često težeg okusa, što je dodatno pridonosilo njegovoj percepciji kao hrane za siromašne. Ipak, s vremenom se pokazalo da je oko ove namirnice bilo brojnih zabluda i kako je ona zapravo itekako vrijedan pomagač u zdravlju.

Poznato je da raž čisti organizam, da ima energetska svojstva, okrepljuje i sprečava sklerozu. Bogatstvo vlaknima, posebno onim netopivim, približno 15 grama dijetalnih vlakana na 100 grama proizvoda, čini raž korisnom namirnicom u zdravlju probavnog sistema i osjećaju sitosti.

Osobe koje se ne kreću redovno i koje imaju visok krvni pritisak također mogu profitirati od ove žitarice. Naime, raž potiče cirkulaciju i usporava proces starenja krvnih žila, a ova se sposobnost odnosi i na zdravlje jetre.

Kombinacija fosfora i proteina u raži čini ovu žitaricu nutritivno vrijednom, posebno za podršku kostima, mišićima i općem zdravlju. Fosfor održava ravnotežu kiselosti u organizmu. Zajedno s kalcijem učestvuje u stvaranju i održavanju koštane strukture, što pridonosi zdravlju kostiju i zuba. Također, ovaj esencijalni mineral učestvuje u stvaranju molekule ATP (adenozin trifosfat), koja je primarni izvor energije za ćelije, a među ostalim brojnim funkcijama, potreban je za rast i popravak ćelija i tkiva u tijelu. Također je bitan za sintezu DNK. Ipak, osobama s bubrežnim bolestima i onima čije tijelo ima tendenciju zadržavanja tekućine, preporučuje se kontrolirati unos raži.

Način upotrebe

Iako bi ovu žitaricu bilo dobro koristiti u njenom izvornom obliku, ipak je češće vidimo u obliku brašna što može dovesti do gubitka određenih nutritivnih svojstva. Zrno raži ima specifičan okus, gorak i pomalo kiselkast, pa onima kojima on ne odgovara, mogu ga ublažiti s drugim žitaricama poput prosa ili riže. Kuhanjem raž i dalje zadržava određenu čvrstoću, što dodatno potiče na žvakanje. Manje je poznato da prepržena i mljevena zrna mogu zamijeniti kafu. Također, ražene pahuljice su dobra varijanta u pripremi doručka, a mogu se koristiti i kao dodatak supama, piše Živim.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.