Postoji mnogo namirnica za koje se istovremeno vjeruje da su zdrave i da škode organizmu.
Naprimjer, vegetarijanci sa uravnoteženom ishranom svoje proteine dobivaju isključivo iz jaja. S druge strane, jaja se već decenijama povezuju s visokim nivoima holesterola, tako da mnogi ljudi vjeruju kako je kajgana od bjelanaca zapravo “zlatna sredina” i bolji izbor od kajgane koja u sebi sadrži i žumanca.
Međutim, posljednja istraživanja govore nam kako holesterol iz jaja zapravo ne podiže nivo holesterola u krvi, a crveno meso našlo se na listi štetnih namirnica.
Kada se govori o proteinima i zdravoj ishrani, jesu li jaja zaista bolji izbor od mesa?
Postoji razlog zašto neki ljudi jaja nazivaju savršenom hranom – sa samo 70 kalorija, jaja su prave bombe nutrijenata, te jedan od najboljih izvora proteina koje možemo konzumirati.
Svako jaje sadrži oko 6 grama proteina, koji imaju veću biološku vrijednost od proteina iz drugih izvora. Drugim riječima, nisu svi proteini jednaki, a proteine koje dobijemo iz jaja naše će tijelo najlakše sintetizirati i iskoristiti.
Žumance iz jajeta je prepuno dobrih masti i sadrži čak 18 korisnih vitamina, zbog čega su odličan izvor energije. Također, jaja sadrže i brojne antioksidanse koji štite organizam od raznih oboljenja, među kojima su, naprimjer, rak i hipertenzija.
Žumanca sadrže i karotenoid koji, osim što im daje njihovu prepoznatljivu boju, sadrži protuupalna svojstva koja štite vaš organizam od raznih oboljenja koja se mogu javiti s godinama. Također, karotenoid je odličan i za zdravlje vaših očiju.