Povišeni krvni pritisak, šećerna bolest, povišene masnoće u krvi, srčane bolesti, gojaznost i malignitet, posebno kod pacijenata na hemoterapiji, utječu na povećano stvaranje mokraćne kiseline, a njen višak je uzrok bolne upale zgloba. To stanje, poznatije kao giht, kod najvećeg broja pacijenata dešava se na nožnom palcu.
Ovaj rizik znatno je veći ako se jede hrana bogata purinima. Iznutrice, crveno meso, morski plodovi, divljač i mahunarke obiluju purinima koji uzrokuju povećano stvaranje mokraćne kiseline. Usto, konzumiranje alkohola ometa njeno izlučivanje, a određeni lijekovi, prije svega diuretici, također mogu doprinijeti akutnom napadu gihta.
Napadi se najčešće javljaju na korijenu palca stopala, ali mogući su i na skočnom zglobu, koljenu, laktu, rjeđe i na drugim zglobovima. Karakterizira ih iznenadna pojava intenzivnog bola, crvenila i toplote zahvaćenog zgloba. Obično počinju noću.